Összesen 1154 bejegyzés

Diákmunka: figyeljünk a szabályokra!

Évről-évre több tízezer diák vállal nyári munkát hazánkban – derül ki a vonatkozó statisztikákból. A szünidő alatti munka igen hasznos tud lenni, hiszen a nyári szorgoskodó nem csupán munka-, de adott esetben majdani karrierje során sokat érő szakmai tapasztalattal is gazdagodik. A nyári diákmunka a másik oldal, azaz a munkaadók számára is előnyökkel járhat: az ifjú hölgyek és urak általában lelkesek, motiváltak, szorgosak – és ami nem mellékes: a fix munkaerőnél olcsóbbak. Fontos ugyanakkor látni, hogy a diákok foglalkoztatására szigorú szabályok vonatkoznak. Számba vettük, mire kell munkaadóként odafigyelni, ha diákot alkalmazunk:

Tovább

Goldenblog 2011: mi is ott vagyunk!

Az RSM DTM blogja is részt vesz a Goldenblog 2011 (http://www.goldenblog.hu) megmérettetésen! A szakértői blog kategóriában neveztünk – a nyolc másik kategória a gasztro-, a kult-szórakozás, az IT-, az életmód-, a hír-, a helyi érték, a fotó-, valamint az egyéb blog. A szavazás augusztus 8-án reggel kezdődik, és 21-én éjfélig tart. Bárki szavazhat, ám ehhez Facebook-belépés szükséges. Kategóriánként egy szavazatot lehet leadni, plusz még egy voksot egyetlen blogra bármely kategóriából – utóbbit mobiltelefonról. A nyerteseket augusztus 22-én hirdetik ki, a díjátadó pedig szeptember elején lesz.

Tovább

Megszűnt a passzív táppénz: kemény világ

Péntek óta nincs passzív táppénz. Az Országgyűlés a múlt hét közepén, július 1-jei hatállyal megszavazta ugyanis azt az egészségügyi salátatörvényt, amelynek egyik sarokpontja – az egyéb szigorítások mellett – a munkahely megszűnését követő legfeljebb 30 napos betegállomány rendszerének a kiiktatása volt.

Tovább

Áfabevallási gyakorítás - 60 nappal rövidebb adófinanszírozás

„Az áfa nem egy bonyolult adó” – mondta egy barátom barátja, amikor elmondtam neki, hogy „áfás” adótanácsadó vagyok. Majd így folytatta: „25 százalék majdnem minden termékre és szolgáltatásra, ezt be kell fizetni, a bejövő számlák áfáját meg le lehet vonni. Ha a negyedév végén összességében az állam jönne nekem áfával, és ki is fizettem a szállítóimat, akkor a bejövő számlák áfáját visszaigényelhetem. Végül is csak finanszíroznom kell az áfát onnantól, hogy kifizettem a szállítómnak, odáig, hogy az állam kiutalja nekem. Tényleg nem egy bonyolult dolog.”

Tovább

Női vállalatvezetők – problémák, esélyek, lehetőségek

Hmm…. hát nem könnyű téma. Ezer oldalról meg lehet közelíteni, és meg is tették már páran. A fő nézőpont ugye a nők részéről, hogy triplán kell megküzdeniük ugyanazért a vállalaton belül betöltött pozícióért, illetve fizetésért, mint egy férfinak. De ez tényleg így van? Vagy csak már beleégett a tudatunkba ez a gondolat egyfajta divatos szlogenként? Ki tud erre válaszolni? Valószínűleg senki. Vagy mindenki, ahányan, annyifélét.

Tovább

Ha végre itt a nyár…

A héten kitört a vakáció, és ezzel gyakorlatilag is megkezdődött a nyár. Ha a csomagolások, készülődések, bevásárlások és az utolsó pillanatban, virtuóz improvizálásokkal megoldott válsághelyzetek tarkította indulásstresszt nem is úszhatjuk meg (legyünk őszinték: ezek nélkül nem is tudnánk kellően értékelni a nyaralást),a szintén kínos repülőtéri (vagy éppen közúti, vasúti, vagy tengeri kikötői) vámbírságokat könnyen elkerülhetjük, ha a vám- és adómentesen szállítható jövedéki termékek mennyiségéről előzetesen tájékozódunk. A gondos felkészülést segítendő összeszedtük ezeket a mennyiségeket.

Tovább

Negatív saját tőke – tanulságok és megoldások jövő májusra

A beszámolókészítés lezárulta sok szempontból hasonlít a tanév végéhez: ahogyan a júniusi tanévzárókon a nebulók rendre megfogadják, hogy szeptembertől majd mindent jobban csinálnak (de most azonnal elmennek vakációzni),úgy május 31-e után a cégvezetők jó része azt ígéri magának, hogy a jövő évi beszámolókészítés előtt időben és mindenre kiterjedően ellenőrzi majd a társaság könyvelését (de most azonnal elmennek pihenni). Az ilyen fogadalmak kapcsán áttekintettük és összefoglaltuk a saját tőke összetételével, illetve a negatív saját tőkével kapcsolatos problémákra adható megoldásokat.

Tovább

Új termékdíjtörvény a láthatáron!

A környezetvédelmi termékdíj eddig sok gondot okozott a gazdálkodóknak. Nem kevés lobbimunka és panaszkodás után elkészült a várva várt „új” termékdíjtörvény tervezete. De kérdés: tényleg könnyebb és jobb lesz minden?

Tovább

Kiemelt témák