Összesen 1105 bejegyzés

Öngondoskodási arzenál - kinek mi való?

Az elmúlt hetek nyugdíj-átalakítás körüli vitái világossá tették: az öngondoskodás nem megkerülhető, ha nem kívánunk nyugdíjas éveinkben jelentős életszínvonal-eséssel szembenézni. A hosszú távú megtakarítási formák közötti választás azonban legalább olyan dilemmák elé állítja a fogyasztót, mint amikor autót választ: mindegyik modellnek megvannak a vonzó és hátrányos oldalai!

Tovább

Látvány-csapatsport támogatás: Elutasítja az EU a sporttal kapcsolatos adókedvezményt?

Az idén nagy valószínűséggel még nem lesz alkalmazható a sportegyesületek, sportági szakszövetségek és a sport fejlesztése érdekében létrejött alapítványok támogatása ellenében megszerezhető adókedvezmény, amelyet tavaly augusztusban fogadtak el. Szalay Ferenc, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának alelnöke a Digi Sport televízióban január 18-án legalábbis azt mondta, hogy a társaságiadó-törvény által nyújtott adókedvezmény koncepcióját még nem fogadta el az Európai Bizottság, sőt egyes elemeit versenykorlátozó hatásúnak ítéli meg.

Tovább

Ami a nyitánykor még megy, az a végszókor már késő lehet!

A tavalyi évben a nyereséges vállalkozások körében a színháztámogatáshoz kapcsolódó adókedvezmény gyorsan nagy népszerűségre tett szert. Ehhez nemcsak a támogatás összegét meghaladó adókedvezmény, hanem a szükséges eljárások egyszerűsége is hozzájárult. Ahhoz azonban, hogy élni tudjunk vele, idejében szükséges lépéseket tenni.

Tovább

Amikor igazán fáj az áfa

Az áfa a legnagyobb költségvetési bevételforrás – és a vállalkozások likviditását is ez az adó, illetve a hozzá kapcsolódó adminisztrációs terhek lehetetlenítik el a legnagyobb mértékben. A költségvetési szigor miatt persze nincs helye az adókulcs csökkentésének vagy az adómentességek kiterjesztésének (ezek amúgy is az iparági érdekek kiszolgálásának eszközei, és mint ilyenek, a rendszer szintjén igazságtalanok),ám azt mindenképpen érdemes végiggondolni, hogy milyen más általános érvényű, az áfabevételeket nem kockáztató módosításokkal lehetne könnyíteni a vállalkozások életén.

Tovább

EVA: megéri még?!

Tavaly év vége felé sokan feltették a kérdést maguknak és nekünk, tanácsadóknak is, hogy az év vége közeledtével és az új 2011-es adóváltozások után is megéri-e még az evaalanyiság?

Tovább

Ön konzultál mielőtt dönt? Kivel?

Meglepő és sejthető eredményeket egyaránt hozott a magyarországi döntéshozók körében készített kutatás eredménye, melyet tegnap a Döntéshozók Fóruma Konferencián ismerhettek meg az érdeklődő vállalatvezetők.  A kutatásban összesen 392 hazai és 47 expat vezető vett részt, a válaszadók közel fele első számú vezető, több mint 40 százaléka középvezető, a többi cégtulajdonos vagy felső vezető. A válaszadók többsége magyar, közel harmada külföldi tulajdonú cégnél dolgozik, tizede pedig állami vagy önkormányzati szervezetnél, így az eredmények minden szektorról információt adhatnak számunkra.

Tovább

Beszámoló: a valós kép közös érdek

A számviteli szabályok betartása, így a könyvvezetés és az ez alapján készített beszámoló hitelessége, teljessége és valódisága alapvető érdek. Nem véletlen, hogy a számviteli rend megsértése szigorú szankciókkal büntethető. 2009-ben az adóhatóság büntetőfeljelentéseinek tizede indult a számviteli szabályok megsértése miatt.

Tovább

Az álláskeresés fortélyai

Az állásváltoztatási döntés jellemzően egy hosszabb belső „érlelési” folyamat eredménye. Ám amint megszületett, az események alaposan fel tudnak gyorsulni.

Tovább

Társaságiadó-alap: amire ugrik a revizor

Költség csak akkor érvényesíthető a társasági adó alapjának meghatározásakor, ha összefüggésben áll a vállalkozási tevékenységgel. Az elvben egyértelmű szabály a gyakorlattal nem mindig egyezik meg. Bejegyzésemből kiderül, hogy mire kell odafigyelnünk!

Tovább

Adóelőleg-nyilatkozat: nagy a tét!

A január fontos időszak a munkáltatók és a munkavállalók számára egyaránt, hiszen jellemzően ekkor nyilatkoznak a munkavállalók az adóelőleg megállapításánál figyelembe vehető körülményekről. Az idén ugyanakkor a változások miatt hatványozottan fontos az odafigyelés!

Tovább

Kiemelt témák

 Tovább