Összesen 1155 bejegyzés

Új társasági forma kifejezetten ingatlanbefektetésekre

A közelmúltban lépett hatályba a szabályozott ingatlanbefektetési társaságokról (SZIT) szóló törvény, amely a külföldön már elterjedt ingatlanbefektetési társaságok (real estate investment trust – REIT) meghonosításával egy új befektetési eszközt vezet be a magyar piacra. A SZIT, mint új befektetési forma, azoknak a társaságoknak és magánszemélyeknek lehet érdekes, amelyek/akik szívesen fektetnek ingatlanba, és befektetéseik adózását optimalizálni szeretnék. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Tovább

Garantált bérminimum: kinek jár és mennyi?

Bérminimum nem csupán a felső-, hanem a középfokú végzettségűek számára is jár a hatályos jogszabályok értelmében. Hogy a garantált bérminimum intézményéről mit kell tudni – bérszámfejtési blogsorozatunk aktuális bejegyzése ezzel foglalkozik.

Tovább

Munkába járás költségtérítéssel

Közismert tény, hogy a magyar társadalom munkaerő-piaci mobilitása igen alacsony. Nagyon kevesen készek feladni megszokott életüket és lakókörnyezetüket annak érdekében, hogy munkát, vagy egyszerűen csak jobb állást találjanak maguknak. Ebben azonban az uniós csatlakozás, illetve a munkaerő szabad áramlását gátló akadályok lebontása hozott némi változást. Ennek köszönhetően sokan külföldön próbálnak boldogulni, ám a többség – a nem annyira fiatal, kalandvágyó, független, keresett szakmával rendelkező munkavállalók tábora – maradt és maradni is fog.  Nemcsak az ország, hanem a város, község határain belül. És ha az élet úgy hozza, inkább választják a sokszor kényelmetlen napi ingázást, mint a költözést.

Tovább

Megőrizni, de meddig?

A vállalkozás méretétől függő mennyiségű számla, bank- és pénztárbizonylat, bérjegyzék halmozódik fel az évek során, ami egy-egy lezárt üzleti évvel kapcsolatban keletkezett. De meddig is kell őrizni ezeket a papírokat?

Tovább

IskoláSOKK, avagy amit az iskolakezdési támogatásról tudni kell

Örömteli nap volt a tegnapi, szeptember 1-je, amikor elkísértem fiaimat a tanévnyitóra, hiszen kezdetét vette a 2011/2012-es iskolai év. Az öröm mellett azonban sok szülő és család számára az iskolakezdés komoly anyagi terhekkel is jár. A jó hír: a terhek csökkenhetők, amennyiben a szülők munkaadójuktól iskolakezdési támogatásban részesülnek. Párom segítségével összeszedtem, hogy melyek a legfontosabb, az iskolakezdés kapcsán felmerülő családi költségek, illetve hogy miként vehetjük igénybe az iskolakezdési támogatást.

Tovább

Mától fizetjük a chipsadót!

Chips, csokoládé, fagylalt – mától drágábban juthatunk hozzá napi betevő nasinkhoz, életbe lépett ugyanis a népegészségügyi termékadóról szóló törvény. A lakosság által csak „chipsadóként” becézett közteher kiszerelés függvényében pár tíz-néhány száz forintos többletkiadást jelent egységenként. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat az új jogszabályról.

Tovább

Start Plusz és Extra: még igényelhető!

Idén december 31-ig igényelhető a Start Plusz és a Start Extra kártya, tehát már csak négy hónapjuk maradt azoknak, akik élni szeretnének a járulékkedvezménnyel. Összeszedtük, mit kell tudni a két konstrukcióról, illetve az alaptermékről, a továbbra is kiváltható Start kártyáról.

Tovább

Ingatlan-adókötelezettség: határidő!

Már csak két napjuk maradt az ingatlannal rendelkező társaságoknak az augusztus 31-ével lejáró határidőig, hogy megállapítsák és bejelentsék az adóhatóságnak ebbéli minőségüket! A feladat, azaz annak megállapítása, hogy egyáltalán mely társaság minősül ingatlannal rendelkező társaságnak, és kell ebből fakadóan adatot szolgáltatnia, nem egyszerű. Jelen bejegyzésemben összeszedtem a legfontosabb tudnivalókat.

Tovább

Regisztrációs adó: amnesztia kérdőjelekkel

Jelentősen szigorodnak szeptember 1-jétől a külföldi rendszámmal ellátott járművek belföldi üzemeltetésének a szabályai. Ennek köszönhetően a korábbiaknál könnyebb lesz megfogni azokat, akik adóelkerülési szándékkal furikáznak külföldi rendszámmal a hazai utakon. A szigorítással párhuzamosan életbe lépő adóamnesztia ugyanakkor várhatóan nem fogja tudni betölteni a neki szánt szerepet, a szabályozás sajnos átgondolatlan és bonyolult, ezért várhatóan kevesen fognak a lehetőséggel élni. Górcső alá vettük az új szabályozást és az adóamnesztiát.

Tovább

Kiemelt témák