Accounting Intelligence

2016-tól jelentősen módosul a számviteli törvény (2016.06.30.)

A számviteli törvény legújabb módosítása már az Országgyűlés előtt van, elfogadására pedig várhatóan június végén kerül sor. Az év második felében érkezik majd a kapcsolódó kormányrendelet, és a további jogszabály-módosítások, hatálybalépésére pedig a 2016. január elsején kezdődő üzleti évtől számíthatunk. A legfontosabb változások között említhetjük a mérleg- és az eredménykimutatás szerkezetének változását, a rendkívüli tételek törlését, és az osztalékfizetéssel kapcsolatos elszámolások szabályainak módosulását is.

tovább »
Számviteli törvényt érintő 2015-ös változások (2014.12.17)

A Számviteli törvényt érintő 2015-ös változások részben az új Ptk.-hoz kapcsolódó, az összhang megteremtését célzó módosítások, részben pedig többnyire technikai jellegű szövegpontosítások. A törvénymódosítások többségét főszabályként a 2015. évi üzleti évre vonatkozóan kell alkalmazni, azonban fontos megjegyezni, hogy több esetben megengedett már a 2014. évre összeállítandó beszámoló során történő alkalmazásuk.

tovább »
Tételes belföldi áfabevallás: már csak három hónapunk van a felkészülésre! (2012.10.04)

Részletesebb adatszolgáltatási kötelezettség és bővebb adattartalom - ez vár a magyarországi cégekre jövő év elejétől áfabevallásuk során.Az Országgyűlés 2012 júniusában határozott a tételes bevallással összefüggő törvénymódosításról, amely 2013. január 1-jén lép hatályba. A cégeknek tehát három hónapjuk maradt arra, hogy felkészüljenek a szabályok gyakorlatba történő átültetésére.

tovább »
  • Hírlevél regisztráció

    Hírlevélben is kaphat adótippeket